Na Tok přes potok

Sychravý podzim je skvělý pro návrat v čase, ideálně do období letních prázdnin, kdy jsme vyrazili na nejvyšší vrchol Brd, na Tok. Výlet však můžeme doporučit v jakémkoli ročním období, protože pestrost přírody je v Brdech tak široká, že nemůžete být zklamáni.

Vozidlo zaparkujte v Orlově u buku (případně tam doražte autobusem, který tam má pravidelnou linku), je tam rozlehlé parkoviště s množstvím stínu. Pokochejte se sochou Fabiána, strážce místních kopců, a po zelené vyražte. První kousek je slušně do kopce, ale takový jako zde po zbytek cesty už nepotkáte. "Na slanině" přeskočte na modrou značku, ta vás po nádherné lesní pěšině svede dolů k Pilské nádrži.

Bohužel, koupání zde není povoleno, ale výhledy přes rozbíhající se vodní hladinu jsou samotnou esencí místního kraje. Se sváčou si oražte na odpočívadle z obrovských špalků z místních buků a po bytelné cyklostezce pokračujte k Pilské studánce. Než navážete na žlutou barvu, smočte své vyschlé rty v ledově osvěžující vodě, je to nádherný zážitek.

Od "Na Třetí" až po "U Šraňku" vás čeká stoupání, ale není to nic vyčerpávajícího. Po zelené docupitejte po vrstevnici k "Carvánce", kde je opět ledová studánka, navíc s originálním vytahovadlem pitiva. Odvážlivci se mohou smočit v místní tůňce, nás žlutohnědá barva hladiny nezlákala.

A odtud už jen skok na Tok, který byl drobným zklamáním. Kdo čekal větrem ošlehaný vrchol, bude se muset spokojit s hromádkou kamenů a výhledy na okolo stojící smrky. Když to ale zpátky vezmete po červené (a dál přes modrou a zelenou zpět k parkovišti), výhledů přes dopadovou plochu si užijete habaděj. A těch mravenišť, v životě jsme neviděli tolik mravenišť na jednom místě.

Suma sumárům výlet na 4 hoďky, který lze absolvovat pohodlně i s dětmi. A odměnou může být pozdní oběd v restauraci přímo v Orlově.

Najdete nás na sociálních sítích:
Volba jazyka:

Informační Centrum Brdy
Hořehledy 35
335 61 Spálené Poříčí

Nadcházející akce

crossmenumenu-circlecross-circle