Za výhledy k Trhoni

V těsném sousedství CHKO Brdy, mezi Rokycany a Strašicemi, leží přírodní park Trhoň s 624 m vysokým stejnojmenným vrcholem a ještě o pět metrů vyšším sousedem, Žďárem.

Ideální způsob, jak navštívit oba vrcholy a necestovat některými místy dvakrát, je nechat auto u železniční zastávky Svojkovice. Odtud se vyšplháte po žluté. Nejdříve po příjemné lesní široké cestě. Ale kočárek určitě nechejte doma, protože ta se po chvíli změní v lesní pěšinu plnou kořenů a za další chvilku už v solidní horskou stezku přes popadané stromy a kamenná pole.

Cestou na vrchol Žďáru se vám naskytne několik nádherných výhledů směrem přes Rokycany k severu. Na vršku si určitě odpočiňte a načerpejte síly, můžete i prozkoumat zbytky Keltského hradiště. To už jste na červené značce, po které seběhnete do údolí k obci Hůrky, kterou obejdete zleva (pospíchejte, po cestě je asi 10 mravenišť hodně úporných rezavých mravenců) a pak už jen pozvolna stoupáte k druhému vrcholu, který dal celému parku název.

Zde se výhledů nedočkáte, ukrývají je vzrostlé stromy. Ale po cestě dolů k Holoubkovské železniční stanici si můžete odpočinout u studánky, která nese příhodný název U Sjezdovky. A skutečně. Mezi vysokými lesy narazíte na 50 m široký a asi 300 m dlouhý průsek, kde se při troše fantazie a dobrých sněhových podmínkách dá pár obloučků udělat. Otázkou je, zda se nahoru šlape nebo místní sokolníci na podzim lanovku postaví?

Vlak zpátky jede co dvě hodinky, takže při troše plánování (výlet jsme se 4 letým synem dali za necelé 4 hodinky, je to 15 km) vše klapne a za 5 minut jste zase u auta!

Najdete nás na sociálních sítích:
Volba jazyka:

Informační Centrum Brdy
Hořehledy 35
335 61 Spálené Poříčí

Nadcházející akce

crossmenumenu-circlecross-circle