Blovický masopust

Na sobotní odpoledne (11.2.) připravil blovický Sokol tradiční vyhánění zimy. Oproti jiným rokům bylo výrazně chladnější počasí. Z toho plyne, že slaměná figurína(Bakus) představující zimu se poprvé vhazovala do zamrzlé řeky. Největší překvapení čekalo na konci průvodu. Ale abychom začali pěkně popořádku.

Kolem půl druhé se začaly v sokolovně scházet masky. Bez nich by to ani nešlo. Mohli jste vidět kecala, policajty, medvěda, ženicha s nevěstou, sněhuláka, mušketýry ,řezníky, kašpárky aj. Než se průvod vydal do ulic města, nastal čas si zatančit první taneček. Poté se všichni vydali na pochod městem. Cestou na ně čekalo několik zastávek. Tančilo se, pilo a hodovalo.

Letos se zastavení velmi zkrátilo, protože na všechny čekalo u jezu na Úslavě překvapení. To si pro tuto příležitost připravil Klub otužilců z Plzně. Přímo u jezu si vysekali v ledu díru a v masopustních kostýmech a plavkách čekali na průvod. Ten se letos nezastavil na mostě, ale šel až k přichystané díře v ledu. Hudba zahrála smuteční píseň, Kecal přednesl rozloučení se zimou, a tím i s Bakusem , který byl poté vhozen po proudu do řeky. A pak už otužilci naskákali do vody a užívali si mrazívé koupání . Všichni diváci jim za jejich výkony poděkovali zaslouženým potleskem.

Najdete nás na sociálních sítích:
Volba jazyka:

Informační Centrum Brdy
Hořehledy 35
335 61 Spálené Poříčí

Nadcházející akce

crossmenumenu-circlecross-circle