Daňci v bažinaté Blatné

Město Blatná leží od jižního okraje Brd jen několik kilometrů a je tak dalším z celé řady atraktivních cílů celé oblasti. A to především díky stejnojmennému zámku, který v jeho středu leží (byť je to vlastně původem hrad).

Jméno města i zámku se vám spojí, jakmile k němu dorazíte. Je ze všech stran obklopen vodou a v roce 1235 (první písemná zmínka) se to tu komáry z místních bažin muselo opravdu hemžit. Jak už to tak bývá, momentální podoba zámku (který je stále v rukou vlastníků, rodu Hildprandtů, od roku 1798) je všehochutnou kombinací stylů a dob, kterými za staletí prošel. A možná i díky tomu patří k nejhodnotnějším památkám svého druhu u nás, protože jeho zasazení do okolního anglického parku je vskutku noblesní. I Šíleně smutné princezně se tu líbilo!

A zmíněný park při své návštěvě určitě nevynechejte a pokud možno, ušetřete si nějaký ten rohlík nebo jablko ze své svačiny. Zcela jistě totiž při jeho procházení narazíte na daňka skvrnitého, který vám bude doslova zobat z ruky. A čím pohrdne daněk, to rádi slupnou kachny a labutě, kterých jsou ve vodních příkopech desítky.

Najdete nás na sociálních sítích:
Volba jazyka:

Informační Centrum Brdy
Hořehledy 35
335 61 Spálené Poříčí

Nadcházející akce

crossmenumenu-circlecross-circle