Za atomem do Brd

Věděli jste, že jediný zachovalý sklad jaderné munice na světě se nachází v Brdech? Parta nadšenců z Nadace železné opony ve svém volném čase zrekonstruovala bývalý sklad jaderných zbraní mezi Míšovem a Borovnem v jihozápadní části Brd. A Atommuzeum rozhodně stojí zato ho vidět.

Nás k prohlídce pozval Milan Skočovský (zdatně mu sekunduje Václav Vítovec) a tak jsme za chladného únorového odpoledne dorazili k bráně vojenského objektu. Sklad se stále nachází v prostoru s vojenskou ostrahou a mimo prohlídkové hodiny (každá sobota od 13:00 duben - listopad, cena 100 Kč dospělý, 50 Kč snížené) se k němu nedostanete.

Autem po vpuštění projedete zázemím pro posádku (již 25 let opuštěné ubikace a garáže působí skutečně post-apokalyptickým dojmem) a zaparkujete přímo před skladem. Ten chrání dvojité šestitunové dveře a sklad samotný stojí na těžko uvěřitelných 25ti metrech betonu. Vše ve skladu z poloviny 20. století je funkční a tak nějak nepříjemně stísňující.

Prohlídka i vyprávění obou pánů jsou precizně zmapovanou exkurzí do historie se zaměřením především na hrůzostrašnost a nesmyslnost nebezpečných zbraní. Pánové jsou připraveni zodpovědět jakkoli zvídavou otázku. Návštěva muzea je zajímavým mementem, jak blízko konce světa vlastně jsme.

Najdete nás na sociálních sítích:
Volba jazyka:

Informační Centrum Brdy
Hořehledy 35
335 61 Spálené Poříčí

Nadcházející akce

crossmenumenu-circlecross-circle